Zie je geen krant?
Zet je ad-blocker uit!

Waarom deze eenmalige Voedseleditie van De Pers?

Deze eenmalige krant is een pleidooi voor eerlijk en gezond voedsel. Voor onze toekomst. Met een circulair systeem waarin mens en dier centraal staan: regionaal, rechtvaardig en gezond. En waarbij we onze problemen niet afschuiven op andere delen van de wereld of op onze kinderen en kleinkinderen.

Nederland is wereldkampioen overproductie. Na de VS zijn we de grootste landbouwexporteur ter wereld. Dat is voor zo‘n klein land natuurlijk niet vol te houden. Voor de rest van de wereld trouwens ook niet. We knijpen met ons voedselsysteem de wereld uit. Zo wordt er op grote schaal oerwoud gekapt in Azië en Zuid-Amerika voor palmolie en soja. Allemaal voor óns eten.

De crisis in de melkveehouderij, een gigantische overproductie van mest, boeren die uitgemolken worden omdat ze onder de kostprijs produceren, steeds meer koeien die geen daglicht zien. Is dit het voedselsysteem dat we willen?

Het kan anders

En dus? Moet het anders. En dat kan. Zeggenschap over voedsel moet weer bij boeren en burgers komen te liggen. Het voedselsysteem moet terug van mondiaal naar regionaal en passen binnen de grenzen van onze planeet.

Jij kan daar zelf iets aan doen. Eet minder vlees en zuivel en kies voor een duurzamere variant. Ga langs bij de boer voor je melk en eieren of let er in de supermarkt op waar je product vandaan komt. Hoe minder kilometers je groenten en fruit hebben afgelegd, des te beter voor het milieu.

Naast satirische stukjes en advertenties vind je in deze krant echte artikelen over ons voedselsysteem. Vragen? Mail naar info@depers.org

Blijf op de hoogte

* Verplicht veld

Wie heeft deze krant gemaakt?

De eenmalige voedseleditie van dagblad De Pers is gemaakt door Milieudefensie.

Met deze ludieke actie met serieuze ondertoon willen we laten zien dat de manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren niet houdbaar is. Door deze speciale editie op één dag door het hele land te verspreiden, willen we bijdragen aan het vergroten van de aandacht voor dit thema.

Om de krant goed in de spotlight te zetten en maatschappelijke aandacht te krijgen voor het onderwerp hebben we gekozen voor het format van het helaas verdwenen dagblad de Pers. De Pers stond bekend als gratis kwaliteitskrant met veel ruimte voor achtergrondartikelen. Dit format past goed bij het doel van deze actie: het verhaal vertellen over wat er mis gaat in ons voedselsysteem.

Voor vragen en opmerkingen, neem contact op met team.voedsel@milieudefensie.nl